设为首页 | 加入收藏 | 会员中心
微信公众号: 扫描二维码,点击看大图
tingliku
关注微信:
关注微博:
您的位置:听力库英语网 > 高考英语 > 高考英语阅读

阅读理解题型及解题技巧 3.文章细节理解

文章细节的理解(Reading for facts and details):

阅读理解测试题中对文章事实、细节的理解测试是必不可少的。从事物的起因、过程、结果及发生的地点、时间都有可能设计为测试点。因此这类测试题要求具有综合事实、分析细节的能力。有些测试题要求在理解的基础上,通过自己的思维将理解的内容系统化。比如计算、排序都是这类常见的测试题。

例1:

MILLBURN New Jersey——An 11-year-old boy who gave up television for ayear in a bet with his mother says he'll use some of the money to buy himself an as-tronaut's suit.The bet ended at 9:01 on Monday morning,but Benjamin Dar-reaux waited until his mother,Roslyn,handed him five 100-dollar bills in front ofa gathering of newspapermen in the afternoon befoe switching on the TV.Duringthe past year,he has filled his time reading and his grades(分数)have improvedfrom“satisfactory”to“very good”.

China Daily,Wednesday,March 4,1987.

For how long had the boy kept himself from turning on the TV?

A.From Monday morning till afternoon.

B.For one year and several hours.

C.For one year and a day.

D.For one year.

本篇文章没有明确告知读者,这男孩有多长时间没看电视了。虽然按照打赌的规定,到星期一早上9:01已满一年,但是这男孩一直等到下午母亲当众将5张100元的票子交给他后,才打开电视。因此,说到这男孩多长时间没看电视,而不是与他母亲约定多长时间不看电视,答案应该是B。一年零几个小时。要做到能够分析细节,一是要能理解文段,二是能根据题于提出问题的角度来把握答题角度。

例2:

On the evening of June 21,1992,a tall man with brown hair and blue eyesentered the beautiful hall of the Bell Tower Hotel in Xi'an with his bicycle.The ho-tel workers receivd him and telephoned the manager,for they had never seen a bi-cycle in the hotel hall before though they live in“the kingdom of bicycles”.

Robert Friedlander,an Americal,arried in Xi'an on his bicycle trip across Asiawhich started last December in New Delhi,India.

When he was 11,he read the book Marco Polo and make up his mind to visitthe Silk Road.Now after 44 years,he was on the Silk Road in Xi'an and his earlydreams were coming true.

Robert Friedlander's next destinations(目的地)were Lanzhou,Dunhuang,Urumqi,ect.He will complete his trip in Pakistan.

Friedlander is visiting the three countries in the following order:____.

A.China,India and Pakistan

B.India,China and Pakistan

C.Pakistan,China and India

D.China,Pakistan,and India

从文中,我们得知这美国人去年十二月就从印度新德里出发,于1992年6月21日晚到达中国的西安,之后要过中国西北三个城市前往巴基斯坦,从而完成他的旅行。虽然文章中没有按时间顺序依次告诉读者美国人先后去过的国家,但通过将所获得的信息经过思维整理,不难看出B是正确选项。

例3:

…He(Arli)is a black,white and brown English settler.He uses a specialtypewriter(打字机);it has shallow bowl—like keys that are about two incheswide…

The writer tells us that Arli's typewriter____.

A.has only a small number of keys

B.is smaller than an ordinary typewriter

C.is larger than an ordinary typewriter

D.something gives you a bit of trouble

文章中有关Arli报导出的打字机的情况描述就这么两句。显然没有直接说明这个打字机的大小。但是从所描述的情况,每个键大约2英寸宽的细节中,我们可以分析出这个打字机一定比普通的打字机要大。因此C是正确选项。

上一篇:阅读理解题型及解题技巧 2.理解中心思想 下一篇:阅读理解题型及解题技巧 4.判断推理
阅读理解题型及解题技巧 3.文章细节理解 相关阅读
查看更多>>

高考英语阅读

 发表评论  网友已发表 条评论,点击查看
用户名: 密码: 验证码:
匿名发表 还没注册?免费注册,领取礼物
栏目热门
  1. 高考英语阅读理解文章的十大考点
  2. 高考英语阅读理解 推理判断题解题技巧
  3. 高考英语阅读理解 细节理解题解题技巧
  4. 高考英语阅读理解 主旨大意题解题技巧
  5. 阅读理解题型及解题技巧 3.文章细节理解
  6. 高考英语阅读的七种武器
  7. 高考英语阅读复习攻略
  8. 高考英语阅读理解(说明文)练习2
  9. 阅读理解题型及解题技巧 2.理解中心思想
  10. 高考英语阅读高分策略:细节理解题
考试推荐
  • CET
  • TEM
  • BEC
  • 雅思
英语听力 英语口语
大学英语 考研
精华推荐
  • 听力
  • 口语
  • 美文
  • 翻译
轻松休闲
  • 视频
  • 歌曲
  • 小说
  • 文化