设为首页 | 加入收藏 | 会员中心
微信公众号: 扫描二维码,点击看大图
tingliku
关注微信:
关注微博:
您的位置:听力库英语网 > 高考英语 > 高考英语阅读

阅读理解题型及解题技巧 1.猜测词义

猜测词义:Guessing unknown words

猜测词义,大至说来做这类题时我们要根据上下文(through contextualclues):

猜测的生词一般为名词、动词、形容词和代词的理解测试。例1:

When I got to the theatre,I was relieved to see that nobody was waiting inline.I was the first one to get there and sure that I could get the ticket without anyproblem.

The word“relieved” in the last sentence but one may best be replaced by____.

A.“surprised” B.“pleased” C.“puzzled” D.“sorry”

我们看relieved这个生词的下文中,是这样一句话“我是第一个到那儿的而且肯定能买到票”说明“我”看到售票处还无人排队时的心情,这种心情无疑是一种由担心到放松了的愉快心情。因此B.pleased是本题正确选项。

例2:

Su Pulong,(a doctor of Chinese medicine)has helped at least 1000 peoplebitten by snakes.“It was seeing people with snake bites that led me to this career.”he said.

Which of the following words can take the place of the word “career”in thefirst paragraph?

A.conclusionB.story C.incident D.job

对本段落中career这一实义词的猜测,仍需要根据上下文。我们看上文中括号里的文字是对苏的身份介绍:苏的职业,也就是做医生。后文中他本人讲述了促使他行医,也就是做这项工作的原因。因此career是此处的意义是“job”工作。显然D.是正确选项。

例3:

Apple trees may grow as tall as twelve metres.They do best in areas that havevery cold winters.Although no fruit is yieled during the winter,this cold period isgood for the tree.

The word yielded in the last sentence means____.

A.improved B.increased C.produced D.sold

这一段落中“yielded”的意义结合上下文不难看出,C是正确选项,意为“生产”、结果实的“结”。虽然冬天苹果树不结果,但冬日的寒冷对苹果树的生长十分有益。此题的解答即利用了上下文的启示,同时还结合了我们的常识。

例4:

The fire started on Sunday morning in the house of thd king's baker(面包师)in Pudding Lane.The baker,with his wife and family was able to get out througha window in the roof.

The underlined word “family”in the second paragraph means____.

A.homeB.children

C.wife and husband D.wife and children

“family”一般词义作“家庭”讲,是我们十分熟悉的一个单词。但有时也用作指家庭成员。由于上文中已提及面包师本人,即“husband”及他的妻625 了wife,因此最后并列的这一词family无疑是指家庭成员中的children了。因此,B是正确答案。由此看来,平时在记忆单词时,不能只知其一,不知其二,有些单词不但词义随不同上下文有变化,如spring做名词可有“春天”、“泉水”、“弹簧”不同意义,甚至词性也有时转换,如spring做动词“蹦”、“跳”之意。

例5:

I had just gone to bed after a very hard day when the phone rang.It was aneccentric(怪僻的)farmer.I had never met him before although I had often heardpeople talk about him.He sounded quite nervous and he had been talking for aminute or so before I understood anything.Even then all I could make out thatsomeone called Milly had had a very bad accident.I hadn't the slightest idea whoshe was but I obviously had to go.

The underlined phrase make out in the first paragraph means____.

A.expect B.understand C.see clearly D.hear clearly

上一篇:英语高考阅读理解细节题解题技巧 下一篇:阅读理解题型及解题技巧 2.理解中心思想
阅读理解题型及解题技巧 1.猜测词义 相关阅读
查看更多>>

高考英语阅读

 发表评论  网友已发表 条评论,点击查看
用户名: 密码: 验证码:
匿名发表 还没注册?免费注册,领取礼物
栏目热门
  1. 高考英语阅读理解文章的十大考点
  2. 高考英语阅读理解 推理判断题解题技巧
  3. 高考英语阅读理解 细节理解题解题技巧
  4. 高考英语阅读理解 主旨大意题解题技巧
  5. 阅读理解题型及解题技巧 3.文章细节理解
  6. 高考英语阅读的七种武器
  7. 高考英语阅读复习攻略
  8. 高考英语阅读理解(说明文)练习2
  9. 阅读理解题型及解题技巧 2.理解中心思想
  10. 高考英语阅读高分策略:细节理解题
考试推荐
  • CET
  • TEM
  • BEC
  • 雅思
英语听力 英语口语
大学英语 考研
精华推荐
  • 听力
  • 口语
  • 美文
  • 翻译
轻松休闲
  • 视频
  • 歌曲
  • 小说
  • 文化